Meten is Weten!!

Meten is Weten!

Maar is wegen ook weten?

Jezelf wegen is prima, maar liever niet te vaak!
Als je met behulp van ooracupunctuur aan het afvallen bent weet je waarschijnlijk hoeveel kilo’s je het liefst wilt afvallen.
Een weegschaal kan hierbij een handig meetinstrument zijn om je resultaten bij te houden. Maar pas op! Een weegschaal kan vaak (onnodig) je stemming beïnvloeden en je kunt gedemotiveerd raken door jezelf te vaak te wegen.
Want als het cijfer op de weegschaal niet is wat je hoopt, ben je teleurgesteld of wil je misschien wel weer stoppen met afvallen. Maar het gewicht zegt vaak niet altijd alles….

Aankomen in spiermassa

Regelmatig zien we bij IziGoing dat als iemand er voor kiest om op zijn/haar voeding te gaan letten er ook voor gekozen wordt om meer te gaan bewegen. Ben je gefocust op afvallen maar kom je wellicht wat aan, dan kan het zijn dat je door het meer bewegen/sporten spieren aan het opbouwen bent. Spieren zijn zwaarder dan vet, dus de kans is groot dat je door sporten, krachttrainen, meer bewegen dus door spiermassa bent aangekomen.
Uiteraard is dit niet mogelijk in een week, maar over een langere periode wèl.

Invloed vochtgehalte op gewicht

Een belangrijke factor die meespeelt bij gewichtsschommelingen, is het vochtgehalte. Heb je bijvoorbeeld de afgelopen tijd meer zout gegeten dan normaal? Dan is de kans groot dat je meer vocht vasthoudt, wat gevolgen heeft tot een zwaarder gewicht. Na enkele dagen ben je het zout weer kwijt, dus de kans is groot dat je gewicht dan weer afneemt.

Gewichtsverandering bij warmte

Is het behoorlijk warm geweest de afgelopen dagen? Dan bestaat de kans dat je lichaam meer vocht vasthoudt dan normaal. Door warmte gaan de bloedvaten in je lichaam meer openstaan, waardoor het doorsturen van vloeistof in je lichaam langzamer gaat. Hierdoor hoopt vocht zich op en kan het zijn dat de teller op de weegschaal wat hoger is.

Een goed alternatief…

Liever niet op de weegschaal maar wel een getal dat naar beneden gaat? Gebruik dan een omvangmeetlint.

Je kan de omvang van je buik, bovenbeen, heup, taille, bovenarm en/ of borstomvang meten.


Meet je buikomvang in een paar stappen:

  • ga rechtop staan
  • breng een meetlint aan rond je middel, op de blote huid
  • trek het meetlint niet te strak aan
  • let op de juiste plek: meet de middelomtrek tussen de onderste rib en de bovenkant van je bekken, ongeveer ter hoogte van de navel

Voor de andere metingen is het handig om je arm langs je lichaam te houden.

  • Uiteinde middelvinger is bovenbeen
  • Pols is heupomvang
  • Elleboog is taille ( gelijk aan de navel)
  • Oksel is bovenarm
  • Oksel is ook borstomvang

Succes!

Team Izi going