Langzaam eten... de voordelen!

Langzaam eten…. De voordelen!

Als je snel eet, kan het zijn dat je al te veel hebt gegeten voordat je lichaam zelfs maar in de gaten heeft dat je al vol zit!

Hoe werkt dat… Je verzadigingshormoon heeft tijd nodig.

Het ‘ik zit vol-signaal’ komt pas na circa 20 minuten. Dan wordt er verzadigingshormoon (leptine) naar je hersenen gestuurd met een seintje, dat je vol zit. Eet je te snel, dan heeft je lichaam simpelweg niet genoeg tijd om het signaal te verwerken. De kans dat je meer eet dan je nodig hebt, is dan heel groot. Zorg dus door langzaam te eten dat je na 20 minuten nog niet te veel hebt genomen.

Langzamer eten en goed kauwen zorgt dat je minder eet.

Als je langzamer eet, kauw je meer.

Vertering van je voedsel al begint in je mond. Door te kauwen komen er enzymen uit je speeksel bij het voedsel, die het verteringsproces starten. Als je rustig eet en dus meer kauwt, verteer je je eten beter. Daardoor kan je lichaam voedingsstoffen beter opnemen.

Nog een voordeel is dat als je langer kauwt, er ook meer verschillende smaken vrijkomen. Het bewust proeven draagt ook bij aan het gevoel van verzadiging.

Leg je bestek af en toe even neer. Dan ben je met je aandacht (mindful) bij elke hap.

Eet je in gezelschap? Meng je dan in het gesprek. Dan ben je minder bezig met het ‘niet eten’.

Hou je aandacht bij je eten en eet niet voor een beeldscherm (mobiel, laptop, tv). Je eet dan niet bewust.

Geniet bewust van elke hap die je neemt: kauw langzamer, neem niet direct een nieuwe hap en probeer op iedere hap zo’n 20 keer te kauwen.

Snel eten kan een reactie zijn op honger. Kijk eens naar je verdeling van maaltijden en tussendoortjes over de dag, zodat je niet met enorme honger aan tafel gaat.